Leonard Cohen and me – en åndelig orgasme…

Som et ektefødt hippiebarn av foreldre som begge er noe i nærheten av å være levende musikkleksikon, fikk jeg en tidlig og sjelden innsikt i musikkens verden (noen fordeler har man virkelig av å være hippiebarn). Innsikten har utviklet seg til en genuin interesse. Jeg er rett og slett ikke hel som menneske, om jeg ikke får hørt nok på musikk. Jeg tenker best til musikk – og jeg er blant dem som trenger å tenke mye. (Dessuten blogger jeg også best til musikk – i dette øyeblikk Karma Police med Radiohead forøvrig).

Angående det å tenke mye, så er det selvsagt grunner til at jeg har hatt – og fortsatt har behov for det. Dette har medført at jeg i perioder av livet har hatt behov for å hente kraft og styrke – håp og tro, i «noe». Dette «noe» har i stor grad dreiet seg om bøker og musikk. Og Leonard Cohen. Moren min har så lenge jeg kan huske vært svært betatt av ham. Om det er av samme grunner som meg skal være usagt, men jeg kunne mange av tekstene hans lenge før jeg forstod hva de betydde på norsk.

Fra jeg var fjortis (en filosofisk og forlest sådan) og albumet «I’m your man» for alvor inntok heimen, moren min og hennes venninner, så har jeg hatt et lidenskapelig og personlig forhold til Leonard Cohen. Jeg husker at jeg som 13-åring bestemte meg for at Leonard skulle synge «Dance med to the end of love» i bryllupet mitt – som jeg forøvrig skulle ha på Hovedøya det året jeg fylte 28 år. Jeg husker at moren min og jeg lo høyt mens vi danset i 3/4 takt over stuegulvet til «Take this waltz». Og jeg husker jeg gråt til «Joan of Arc» mens jeg drømte om å redde verden. Men den sangen som sitter fast i hjertet mitt, og som kommer til å følge meg bestandig er «If it be your will». Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har spilt den sangen høyt for meg selv. Spesielt i stunder hvor jeg har trengt ekstra styrke, mot og håp. Jeg har ofte – særlig i voksen alder, tenkt på den sangen som en bønn. Min bønn….

I sommer fikk jeg omsider oppfylt en av mine store drømmer – Cohen live! Jeg nøt hvert sekund av de tre timene konserten varte. Jeg følte som de øvrige 14 tusen på Bislett at han sang til MEG! Det var timer fylt med konstante høydepunkter. Utallige følelser og sinnstemninger veltet over meg… Jeg sang og lo – stadig med lykketårer i øyekroken. Og jeg ventet på min sang. Da den omsider ble introdusert, sier han: «Jeg skal ikke synge denne sangen i kveld, men jeg vil lese en del av den – som en bønn. Min bønn for dere.»

Med sin dype og aldrende stemme leste han MIN bønn.

De som kjenner meg vet at jeg er en åndelig person – på mange måter. Jeg leser svært mye. Jeg er opptatt av tankenes kraft. Og jeg tror at noe som er større enn meg selv rommer meg. Til tross for dette er jeg hverken spesielt religiøs – i betydningen en definert trossretning, og jeg er heller ikke særlig alternativt tenkende. Men denne sommerkvelden i juli opplevde jeg allikevel dette udefinerbare «noe». En nærhet og en åpenbaring – en åndelig orgasme….

http://www.azlyrics.com/lyrics/leonardcohen/ifitbeyourwill.html

Reklamer

3 tanker om “Leonard Cohen and me – en åndelig orgasme…

  1. Takk, takk min gode venn 🙂 Jeg setter stor pris på dine tilbakemeldinger – uansett hva jeg skriver om. Jeg håper stadig på å bli «oppdaget», vet du 🙂

    Jeg elsker musikk like høyt som jeg elsker bøker.
    Dessuten elsker jeg Leonard!

  2. Hei Kristin! Veldig fint å lese om ditt forhold til Cohens musikk! Og jeg skvatt da jeg så det du skrev om «If it be your will». For selv om det er vanskelig å trekke frem enkeltsanger i den fantastiske produksjonen hans, er det nettopp denne som også gjør sterkest inntrykk på meg. Ennå blir jeg blank i øynene når jeg hører denne bønnen. Her er en versjon fra samme sommer du opplevde ham (fra DVD’en Live in London). Det er kordamene (Webb Sisters) som synger, mens han selv resiterer den først, som en bønn. http://olehorvli.com/perler/cohen_will/cohen_will.html Takk for lesing, godt å lese at også andre har et lidenskapelig forhold til musikk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s