A daydream beliver?

He does not need opium. He has the gift of reverie  (Anais Nin)

dagdrc3b8m


Dagdrømming er av mange sett på som betydningsløst og bortkastet tid. For meg er dagdrømming en livsnødvendighet.

Kall noen en dagdrømmer, og du kan like gjerne kalle dem late, slappe og urealistiske.  Hvorfor er det å være en dagdrømmer for mange forbundet med noe negativt? Antageligvis fordi det desverre representerer ineffektivitet i et samfunn som til enhver tid fremelsker produktivitet fremfor noe.

Jeg mener bestemt at dagdrømming kan ha mange fordeler – blant annet fordi det er noe som faller mange av oss helt naturlig. Enkelte psykologer hevder at vi dagdrømmer omtrent 1/3-1/2 av tiden vi er våkne – selv om en enkelt dagdrøm sjelden varer i mer enn noen minutter.

For dem av oss som  forventer effektivitet, kan dagdrømming eksempelvis brukes slik:

Avslapping: Akkurat som ved meditasjon, så får jeg gjennom dagdrømmene en pause – en miniferie, som gjør meg mindre anspent. Ofte kan jeg føle meg riktig så fresh og fokusert etter en liten tankereise. For mange kan slike øyeblikk også være en måte å kontrollere angst og fobier på. Er du feks redd for å fly, men vet du må det for å komme deg til drømmereisemålet – kan du bruke dagdrømming som en teknikk. Du kan mentalt se for deg hver fase du skal igjennom; bilturen til Gardermoen, take-off etc. For mange kan dette være virksomt for å kunne håndtere det som skal skje. En liten tankereise kan også være til hjelp dersom bestemte tanker gjør deg anspent. Faktisk kan det være en måte å hjelpe deg selv til å trekke pusten og ta noen dype åndedrag.

Håndtere konflikter: Den samme formen for organisert dagdrømming eller tankereiser, kan også brukes i forhold til personlige konflikter. Man kan bruke teknikken til «å spille båndet om igjen». Når du går igjennom det som kanskje ble sagt i et opphetet øyeblikk, kan du samtidig forestille deg at du responderer annerledes enn du gjorde. Prøver du å respondere ulikt hver gang, kan det åpenbare seg flere mer hensiktsmessige måter å håndtere personen, eller en lignende situasjon på i fremtiden. Dette kan hjelpe på innlærte og nærmest refleksstyrte reaksjoner i pressede situasjoner. 

Ivareta forhold: Fravær gjør hjertet mer kjærlig… Særlig blant oss dagdrømmere. Lykkelige par har det med å tenke på hverandre når de er fra hverandre. Dette påvirker det psykologiske vedlikeholdet av forholdet. De forestiller seg ofte hvordan det blir å dele gode nyheter og nederlag – og lengselen etter den andre øker.

Øke produktiviteten: Jeg opplever ofte at det å tillate meg selv å dagdrømme, fører til at jeg blir mer produktiv på sikt. Her om dagen hadde jeg masse jeg burde gjøre i huset; skifte sengetøy, vaske badet og legge bort rene klær. Jeg forsøkte først å kaste meg ut i oppgavene som ventet, men følte meg distrahert og lite motivert. Jeg satt meg derfor ned på sofaen, og gav meg selv 15 min til fri tankeflyt. Jeg lot tankene vandre – og i steden for å tenke på alt jeg måtte gjøre, så jeg for meg mennesker og fine opplevelser. Da de 15 minuttene var gått, var jeg i mye bedre humør og følte at hodet var betydelig klarere. Overskuddet og lysten var tilbake, og huset ble strøkent i en fei!

Forsterke tro og verdier: Når jeg dagdrømmer om scenarier hvor jeg forsøker å overbevise noen om noe jeg selv er nærmest hellig overbevist om,  opplever jeg samtidig en økt bevissthet på hva jeg står for og hvorfor. 

Øke kreativiteten og nå mål: Det herlige med dagdrømming, er at ingenting er umulig. For flere år siden dagdrømte jeg ofte om å skrive en bok, og så den for meg ferdig innbundet. Nå er jeg i dialog med en utgiver som mener dette er realistisk, og en bekjent i bransjen gir meg god veiledning underveis. Jeg har funnet ut at når jeg sikter høyt mens jeg dagdrømmer, så ender jeg opp med å jobbe enda hardere for å nå målene mine. Det er dessuten en kjent sak at toppidrettsutøvere bruker samme formen for visualisering, noe som har vist seg å hjelpe like mye som den fysiske treningen.

Håndtere kjedsomhet: Når jeg må gjøre noe jeg synes er fryktelig kjedelig og/eller monotont, så bruker jeg dagdrømming og tankereiser til å komme igjennom tiden det tar. Vips, så er det fint lite som blir uoverkommelig eller uhyre kjedelig. Jeg kan knapt huske sist jeg kjedet meg – takket være mitt rike indre sjelsliv!

Jeg skal dog ikke påstå at det ikke finnes negative sider ved dagdrømming. Ensomme mennesker kan ende opp med å isolere seg enda mer, dersom de for eksempel bruker for mye tid på å gruble over fortiden. Dersom man ender opp med å bli besatt av én spesiell tanke, kan dette i aller høyeste grad påvirke den daglige fungeringen i enkelte tilfeller.

Allikevel; I’m a daydream beliver…

Reklamer

2 tanker om “A daydream beliver?

  1. For noen flotte tanker å stå opp til! Dette var påfyll for meg. Jeg ble inspirert til å dagdrømme mer, sette opp gode scenarioer og holde på langsiktige ambisjoner. Tusen takk skal du ha! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s