Curly om sarkasme

sarcasm2 Jeg er ikke sikker på om det finnes en slik dag, men i dag har jeg bestemt meg for at det er «finne-opp-ett-nytt-ord-dagen». For meg som jobber med kommunikasjon, både muntlig og skriftlig, er hver dag en «finne-opp-ett-nytt-ord-dag». Jeg jeg elsker å bøye, vri og manipulere det norske språket. Mitt nyeste ord (det forrige var superpumabra) er: «Sarkastisere». Det betyr å gjøre noe sarkastisk. Det er et verb. Jeg liker det faktisk så godt at jeg nå skriver et helt blogginnlegg om det.

Noen ganger skulle jeg ønske at jeg kunne koding eller dataprogrammering. For det første ville det kunne gjøre meg smartere og mer egnet til mangt. For det andre, ville det kunne hjelpe meg med en problemstilling jeg stadig dumper borti.

Du skjønner –  jeg kan gjøre ting fete. Jeg kan italisere. Jeg kan understreke og jeg kan til og med overstryke. Men, jeg kan altså ikke sarkastisere.

Ikke en gang når man bruker de ulike smilefjesikonene, finnes det ett som betyr sarkastisk (med unntak av på MSN ^o)). Det finnes sinte, kyssende og syke smilefjes. Alle synlige tilstander hos mennesker. Men, sarkastiske? Nei.

Det virker som sarkastisering på internett må uttrykkes gjennom ord. Det finnes ingen annen utvei. Jeg tror man trygt kan si at jeg er blant dem som har fått utdelt sarkastiseringsgenet. Og jeg tror leserne av mine innlegg også bør være utstyrt med dette – i tillegg til en viss hjernekapasitet selvsagt. For ikke å glemme det faktum at du bør ha en nokså utpreget evne til å se mørkt på ting, før du kan klare å catche sarkasmen. Mest tenkelig vil sarkastiseringen min gå enkelte lesere hus forbi. Mest på grunn av deres egen udugelighet – eller i sjeldne tilfeller fordi jeg har en av mine få dårlige dager.

Uten å kunne bruke lyden av stemmen min – slik jeg ikke kan i denne bloggposten, velger jeg å stole på mine skrevne ord. Jeg er jo skribent (det er poenget) og jeg skjønner det. Så lenge koding og programmering ikke kan hjelpe meg å sarkastisere, ser jeg meg svært fornøyd med å kunne forme ytringene mine med ord. De som er ekte – og de jeg selv har komponert.

Reklamer

7 tanker om “Curly om sarkasme

 1. Først av alt – jeg liker det nye designet på bloggen – selv om det er mørkt. Og delvis lysesvart, som datteren min sa da hun var fem år…

  Så smiler jeg når jeg leser videre. Ordvrenging er en morsom øvelse! Først tenkte jeg at du skrev om å gjøre om en helt alminnelig skrivelse til en sarkasme. Så skjønte jeg at du heller tenkte generelt på skriftlige måter å uttrykke sarkasme på?

  Jeg har mer sansen for å uttrykke seg med ord enn med symboler. Symbolene inneholder ikke de nyansene som ordene gjør. Sarkasme henger ofte sammen med ironi, og kan være ganske intrikat. Skrevne og uskrevne ord er gode verktøy i en slik øvelse.

  (Nytt verb – intrikatisere???)

  Så begynte å lete etter sarkasmen i denne posten. Og den var litt vrang å finne… det kunne være denne: «eller i sjeldne tilfeller fordi jeg har en av mine få dårlige dager», men det tror jeg ikke, for jeg tror at du klarer å uttrykke deg knivskarpt når du vil, selv om f.eks migrenen skulle være slem med deg.

  Så da er det bare det andre alternativet igjen da, at sarkastiseringen din gikk meg hus forbi på grunn av min egen udugelighet… 😉

 2. Goddwill – takk! Jeg trengte en fornyelse. Det andre themet var tregt å manøvrere og litt uoversiktelig. Nå er jeg riktig så fornøyd selv. Lysesvart – er et fantastisk ord! Hils henne å si det, fra en ordsamler 😉 Og kanskje det er nettopp det jeg er, lysesvart? Beskrivende synes jeg…

  Jeg er enig i at ord er å foretrekke fremfor symboler. Poenget mitt er at mange ikke forstår sarkastisering – ikke bare min, men generelt. Og da kunne det i blant vært bra – gjennom ett lite tegne å marke at det faktisk er sarkasme/ironi. På en annen side, om folk ikke forstår det, så sier jo det også sitt, ikke sant?

  Om det er sarkasme i denne posten? Kikk på bildet *fnis*

  Intrikatisere! Det ordet er herved adoptert 🙂 Skal etterhvert publisere en liste 🙂

 3. Hehe – det blir det samme som med humor of ironi, om man må forklare det er pointet borte. Da er det bedre å humre litt for seg selv 😉

  Hun velsjenta mi hadde ett til i samme gata hun, en nyanse av lysesvart, nemlig mørkehvitt… Jeg vet ikke hvilken som var mørkest respektive lysest av de to! 😀

 4. Mørkehvitt er like herlig!
  Skrev det på listen etter du introduserte lysesvart.

  Kom på noe nytt i sted – å være en visualiserer. Det er det jeg er.

 5. Men altså. Superpumabra. Hmmm…

  Puma er en storkatt. Superpuma blir da en strålende storkatt. Men bra? Hvordan kan noe som er supert samtidig bare være bra? I samme ordkonstruksjon? På samme tid?

  Nei. Det må være noe annet. Bra. På norsk, fortrinnsvis. Eller – engelsk? Bra – bh?

  Strålende-storkatt-bh?

  Nei. Den er på kanten, tross alt.

  *tenker-så-det-knaker*

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s