Gratis heroin?

Å dele ut gratis heroin til misbrukere er ikke bare en enkel løsning, men det samme som å rette opp en systemfeil med nok en falitterklæring.

heroin1

Den norske befolkningen ønsker ikke gatene fulle av heroinmisbrukere med knekk i knærne og møkkete klær. Personlig ønsker jeg dem ikke stuet bort i en campinghytte på vestlandet heller. Faktisk skulle jeg ønske de ikke fantes i det hele tatt – da ville livet mitt sett veldig annerledes ut. Er det én ting jeg vet – så er det at utfordringene knyttet til misbruk ikke forsvinner ut av livet bare man ønsker det nok, eller fordi man gir misbrukeren Metadon. Hva som får folk til å tro at de forsvinner om de får gratis heroin, er en gåte for meg.

Som pårørende til en heroinist som de siste årene har fått utdelt Metadon – og som ansatt i psykiatrien, er jeg muligens mer enn gjennomsnittelig engasjert i dagens debatt om gratis heroin. Jeg registrerer at argumentene for å gi misbrukerne gratis heroin, er nokså synonyme med argumentene som ble brukt da substitusjonsbehandling ble introdusert for noen år tilbake. Metadon og Subutex skulle hjelpe misbrukerne til et verdig liv. Det manglet ikke på lovnader den gangen heller; om behandling og støtte, nær sagt i hue og ræva. Faktumet er at du skal være en rimelig ressurssterk narkoman for å orientere deg i hjelpeapparatet. De fleste er sågar avhengige av dertil ressursterke pårørende for å kunne leve opp til kravene om å motta denne «behandlingen».

Jeg skal ikke bestride det faktum at substitusjonsbehandlingen demper jaget og behovet for å drive utstrakt kriminell virksomhet i jakten på dagens fix. Derimot er det fint lite annet det hjelper mot, så lenge ventetiden er lang og behandlingstiden kort. Ingen misbrukere slutter å være den de har utviklet seg til å være, «bare» fordi en del av jakten har opphørt.

– Sidemisbruk: Jeg kjenner ikke til en eneste heroinmisbruker i farten, som ikke misbruker tabletter eller andre stoffer i tillegg. Skal de få Vival og Xanor gratis også? Metadon på sin side gjør at ruspotensialet øker. Det er en gjensidig rusforsterkende effekt mellom Metadon og ethvert annet rusmiddel. Dette øker for det ene faren for en tilleggsavhengighet, da den hemningsløse rusen som ofte var målet før, nå er innen rekkevidde på en noe mindre synlig – men mer «akseptert» måte. For det andre lever mange i kontinuerlig livsfare med sitt sidemisbruk og er svært utsatte for varige kognitive svekkelser. Min personlige erfaring tilsier at vi – tross Metadonens inntog i familien, fortsatt er utsatt for løgner, trusler og tyverier. Jaget på tilleggsrusen MÅ ikke undervurderes. Det skal ekstremt mye til å bli kastet ut av LAR, og dessuten er det en smal sak for en dreven misbruker å manipulere urinprøvene de tar uten tilsyn på legesenteret. På hvilken måte vil utfordringen med sidemisbruk fortone seg annerledes for en heroinmisbruker som mottar fixet sitt gratis?

– Avtaler: Man kan tenke seg at misbrukeren som lever i en jevn (gratis) heroinrus, skal settes noen krav til for å bli mottaker (foruten å være sliten og langtkommen). Vil de plutselig våkne opp til verden og klare dette fordi de får heroinen gratis? Og hva skal man sanksjonere med om de ikke følger opp?

– ADL-ferdigheter: Activities of Daily Living. Herunder: Personlig hygiene, jobb, rene klær, ernæring, rydding, rengjøring m.m. Dette er ferdigheter de fleste av oss mestrer tilfredstillende. Misbrukere – enten det er pga manglende opplæring eller kognitive svekkelser, mestrer heller ikke dette av seg selv. Det krever for mange lang innlæring og betydelig tilrettelegging over tid. Det å mestre elementære ADL-ferdigheter tilfredstillende, er det som for mange vil oppleves som å ha et verdig liv. Når ikke denne treningen/behandlingen fungerer – og knapt nok eksisterer for dagens mottakere av Subutex og Metadon, hvordan tenker man seg da at en heroininst «plutselig» skal få verdigheten tilbake?

– Brutte og/eller overbelastede familierelasjoner: Summen av overnevnte problemstillinger fører til andre, mange og komplekse problemsstillinger. Det å ha mulighet til å være en del av en større sammenheng i verden, det å ha nære og gode relasjoner, er for mange en del av et verdig liv. (Ingen selvfølge for noen her i verden, det vet jeg) Misbruk (uavhengig av art) er dessuten en stor samfunnsøkonomisk belastning. Ikke bare på grunn av tyverier, vold og medisinering – men, også på grunn av de sterke ringvirkningene det gir for alle som står vedkommende nær. Søvnløshet, depresjoner og etterhvert manglende evne til å utføre eget arbeid delvis eller helt, er ikke uvanlig – og forårsaker mange sykemeldinger. Pr i dag er det lite familiearbeid som gjøres i kretsen rundt misbrukeren/Metadonmottakeren. Med mindre de er en del av et program på en av de få institusjonene som tilbyr dette. (De fleste misbrukere behandles poliklinisk – i den grad det lar seg gjøre, og at det kan kalles adekvat behandling). Heroinrusen vil være med å opprettholde sløvheten, likegyldigheten, den manglende evnen til å utsette egne behov eller forstå andres. Er det grunn til å tro at fokus på – og hjelp til familie og nettverk, vil følge med den heroinen som kommer gratis?

Personlig tenker jeg at forslaget om gratis heroin må sees på som et pinlig, men billig forsøk på å kjøpe samfunnet fri fra dårlig samvittighet. Om jeg tror det er håp for alle, skal forbli usagt. Men, det som fortsatt står uprøvd er større anvendelse av tvang for å komme i en behandlingsposisjon. For ikke å snakke om vilje, omsorg, utholdenhet og helhetlig behandling. Men, selvsagt – utløser ikke bare en rekke forpliktelser, det koster også penger.

Hva skjedde med å hjelpe dem, fremfor å gi dem en dose og glemme dem?

Reklamer

18 tanker om “Gratis heroin?

 1. Tilbaketråkk: Åpent brev til Bjarne Håkon Hanssen « A curly life

 2. Tilbaketråkk: Heroinister - gjemme bort, eller hjelpe? « Goodwill

 3. Veldig godt skrevet! Jeg er enig med Jan foran meg her, at debatten er preget av håpløshet og uvitenhet. Det er egentlig til å bli matt av.

  Jeg håper flere vil innse dette du beskriver. Vi kan ha nytte av å bedre de tiltakene som allerede finnes, ikke bare «gi en dose og glemme dem», som du sier.

 4. Jeg håper mange flere leser og tør debattere dette viktige temaet. Ikke minst at folk tør tilegne seg kunnskap før de uttaler seg og/eller setter tiltak ut i livet. Dessverre er det fortsatt slik, at Ignorance is bliss!

 5. Mirakel – tusen takk for at du hjelper til med å spre budskapet 🙂 Det setter jeg stor pris på!

  Glugg er en ukjent kanal for meg, men det er flott å oppdage nye steder 🙂

 6. Vel, da tipser jeg deg om Glugg samtidig. 🙂 Jeg elsker det stedet, mye bra å lese der..

  Og det var bare hyggelig å legge inn saken din. Vel fortjent når du skriver så godt og reflektert som du gjør!

 7. Takk, igjen Mirakel 🙂
  Vet du, i går var blogginnlegget med i en forsidesak på dt.no http://dt.no/article/20090218/NYHET/88030975/1063/NYHET og til neste uke kommer det noe i Dagsavisen. Tenk at det nytter å blogge og bruke Twitter!

  Jeg håper dessuten på respons fra ministeren – at han tar utfordringen. Jeg er svært opptatt av at de pårørende også må bli hørt – både i denne og andre saker. Akkurat nå er jeg i ferd med å virkeliggjøre tanken om en pårørendeblogg (må bare utelukke at det finnes en fra før).

  Takk for gode tilbakemeldinger nok en gang, Mirakel!

 8. Neimen! Så fantastisk! Det betyr at du har blitt hørt allerede, så da krysser jeg fingrene for at herr. Hansen også lytter til deg.

  Det blir en dobbel glede dette. Jeg er glad for at synspunktet ditt blir hørt, fordi du sier det bedre enn jeg ville greid selv, også er jeg glad for at det nytter med blogging og twitring.. fordi det finnes så mange kloke mennesker der ute, mennesker som kan belyse temaer fra ulike vinkler.. vinkler en minister ikke kan lese seg til i en fagbok.

  Jeg krysser fingrene for at Herr Hansen tar utfordringen, og er villig til å ta en debatt med deg. Han fikk en stjerne i boken etter Snåsamannen-saken hos meg (hehe), så jeg håper han ikke skuffer nå. 😉

  Lykke til!

 9. Det er viktig å sette søkelyset på substitusjonsbehandling og at det ikke bare er å dele ut brukerdoser og så glemme brukeren. Her er jeg helt enig med deg. Det jeg ikke skjønner er hva som er problemet med herion.

  Sånn jeg ser det har debatten om dette stort sett handlet om et semantisk problem. Hadde debatten stilt seg anderledes om Hansen hadde fremmet et forslag om å bruke diacetylmorfin (heroin) i legemiddelassistert rehabilitering (LAR)? Jeg tror det nesten ikke hadde forårsaket noen debatt i det hele tatt, selv om det er identisk med det Hansen har foreslått; kun semantikken skiller seg.

  Så vidt jeg har forstått har Metadon flere og verre bieffekter enn heroin, sett at begge legemidlene brukes i riktige doser. Jeg kan ikke så mye om dette, men hvis heroin er bedre å bruke i LAR enn metadon, hva er så problemet med å foreslå det?

 10. Tilbaketråkk: Erfaringsbloggens opphav « Erfaringsbloggen

 11. Tilbaketråkk: Om Erfaringsbloggen « A curly life

 12. Tilbaketråkk: Ikke pårørende, men forstående utenforstående? « Erfaringsbloggen

 13. Tilbaketråkk: Ikke pårørende, men forstående utenforstående? « Goodwill

 14. Tilbaketråkk: Nettdebatten=demokrati « A curly life

 15. Jeg skal innrømme at jeg var litt snar her, jeg leste ikke alle kommentarene, så aner ikke om det har blitt bemerket før.

  Men er det også sånn at heroinistene skal belønnes fordi de er «tungvekternarkomaner»? De skal få stoffet sitt gratis, mens de som kanskje sliter med «mindre farlige stoffer» skal måtte slite med de samme gamle problemstillingene som alltid? Åpner de for gratis heroin, bør de da ta en titt på alle de andre narkomane som bruker andre substanser. Heroin er ikke det eneste stoffet som det slites daglig med, men de som har dratt det så langt, skal få gratis stoff i belønning? De er så skakk-kjørte at de skal få stoffet plassert i hendene, mens de andre som er brukere av andre substanser må se på? Da blir det fort lett å falle over på heroin, «fordi det får vi jo gratis!»
  Noe som tilsier at andre som kanskje er avhengige av andre, midlere substanser går videre til heroin, fordi det er lettere. De får det jo tross alt gratis.

  Hele debatten gjør meg fly forbanna, og jeg har enda ikke sett en eneste positiv effekt av dette forslaget.

  Sint Mylian

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s