Erindring og inderlighet

For et par dager siden hørte jeg tilfeldigvis en salme jeg ikke har hørt på mange år. Jeg tok meg selv i å bli bløt om hjertet og flyte ut i kantene som ett brett ustekte brownies. «Hjerte løft dine gleders vinger». Jeg hadde nesten glemt at jeg en gang på barneskolen (tidlig på 80-tallet) stod skolerett ved pulten – og med påtatt inderlighet fremsa versene utenat. memory22

Like etter denne lille erindringen, snek det seg på en følelse av bekymring og ettertenksomhet. Plutselig – uten å ha direkte sammenheng med teksten i den aktuelle salmen, fikk jeg en tanke om at de vakreste ordene kanskje er skrevet allerede! Hvor blir det av de skrevne ordene? Hvem skriver man for? Hvorfor slutter mange å skrive? Triste tanker å tenke for en forfatter in spe.

Den italienske forfatteren Italo Calvin har skrevet om massemediene og språkets forurensning. «Tingene er kommentert før de har skjedd. En tykk skorpe av ord dekker verden, og problemet er hvordan man skal få tingene til å komme til syne igjen. De visuelle uttryksformene truer med å få overtaket på litteraturen, som står ovenfor en situasjon hvor vi ikke lengre er i stand til å skilne vår egen opplevelse av virkeligheten fra den virkeligheten som massemediene presenterer. Litteraturen må forholde seg til en hastig og foranderlig virkelighet, hvor vi blir bombardert med inntrykk og bilder i en slik hastighet at senteret for erindring – minnet vårt, har vanskelig for å følge med.»

Nuet (Now is gone) og øyeblikksbildet inntar en stadig viktigere plass på bekostning av det som er erfart og gjennomlevd. Den franske filosofen Paul Virilio har skrevet at:»Allting går så hurtig at i det øyeblikket vi tar det første skrittet mot å skaffe oss midlene til bedre å kunne se mer av universet, så er vi på nippet til å miste vår skrøpelige evne til å forestille oss det»  (War and Cinema – The logistics of Perception 1989)

Er vi i ferd med å miste evnen til å danne oss bilder ut fra linjer og former på papir – og dermed også miste vår evne til erindring? Erindringer skaper sammenheng i tid og dermed en sammenheng i identiteten. Når jeg i blant husker spesielle ting – feks fra barndommen, er det ikke nødvendigvis selve begivenheten som får minnene til å dukke opp på spesielle tidspunkter i livet mitt. Derimot er det følelsene, som er der uavhengig av tidspunktet for hendelsen. Erindringene beveger seg i og mellom forskjellige tidssoner.

Jeg har en optimistisk tro på at det jeg skriver er med på å fastholde disse følelsesbetingede erindringene og således identiteten min. I blant spør jeg meg selv om det å sette ord på papiret eller gjennom tasturet, betyr at jeg egentlig er på en stadig søken etter inderligheten og de store følelsene som synes å ha gått tapt? At det å skrive blir en slags fastholdelse av erindring og skjønnhet – noe som fortsetter å eksistere på tross av at verden er i hurtig og konstant endring. Mest sannsynlig ligger svaret i ordet inderlighet…

Reklamer

En tanke om “Erindring og inderlighet

  1. De vakreste ordene, og kanskje den vakreste musikken? Og kanskje de vakreste bildene er malt? Hva er det så igjen for oss å skape?

    Jeg tror du har rett på den måten at den kontinuerlige øyeblikksinformasjonen tar så stor plass i sanseapparatet vårt at den lett overdøver alt annet. Samtidig merker jeg på meg selv at jeg utvikler en slags immunitet mot den type informasjon. Jeg søker mot andre kilder, med dypere analyser som utfordrer de «opplagte øyeblikkssannhetene». Er det nå så sikkert at det er som det er sagt? Er det så sikkert at vi så det vi så? Eller trodde vi så? Kanskje vi egentlig så noe helt annet?

    Du skriver så fint, Curly. Forfatter in spe? I så fall gleder jeg meg til å følge deg på din vei dit 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s