Min takk

 

I anledning 0803, har jeg lest mange artikler om feminisme og kjønnsforskjeller. Mange av dem gir grobunn for å skrive noe om de områdene i livet mitt som ikke alltid lever opp til de moderne feministiske idealene. Det er opplagt at kampen for å fremme like rettigheter og muligheter for alle – uavhengig av vedkommenes kjønn eller legning – aldri må ebbe ut.

Siden vi alle lever i dette patriarkiet (som verden på mange måter fortsatt er), og fordi jeg liker å ha en optimistisk tilnærming til livet, tenkte jeg; hvorfor ikke snu på det? På hvilken måte har feminismen forbedret og muliggjort det gode livet jeg lever i dag – både personlig og profesjonelt?

Det finnes sikkert hundrevis eksempler på hvordan feminismen har lagt et godt grunnlag for selvfølelsen min og det faktum at jeg kan leve som en sterk og tilfreds kvinne. Her følger et lite utdrag av de viktigste:

1. Jeg simpelthen elsker følelsen det gir når jeg kan påpeke og synliggjøre folk som i mangel av andre språklige verktøy, omtaler andre på en sjåvinistisk måte. Jeg liker også at jeg selv i samtale med slike mennesker, klarer å beholde både fatningen og forventningen om fortsatt å bli hørt.

2. Jeg elsker det faktum at jeg – med rette – når som helst kan ta for meg en mann som forsøker å objektivisere eller fremstille kvinner som dummere enn seg selv.

3. Jeg elsker at jeg kan stå foran speilet og tillate meg å beundre min egen kropp – fra mitt ståsted. Ikke kjærestens, ikke min mors – ikke fra noen andres ståsted!

4. Jeg liker å ha muligheten til å forsvare kvinner som opplever at ingen andre gjør det – være seg i en samtale hvor de gjentatte ganger blir avbrutt, eller om de blir utsatt for offensive og ubegrunnede angrep på sin person.

5. Dessuten elsker jeg, at når jeg går på gaten, så kan jeg se tilnærmelser fra menn som det de er, og jeg kan selv velge hvordan jeg skal håndtere dem.

6. Jeg er stolt av at jeg er gitt friheten til å velge å satse på en karriere.

7. Jeg elsker at jeg kan vise meg naken for en mann uten å be om unnskyldning for min frodighet.

8. Jeg elsker at jeg kan be om det jeg ønsker seksuelt – og at jeg kan forvente å få det.

9. Jeg elsker at jeg i full åpenhet kan hjelpe andre kvinner til å håndtere problemene sine – for så å komme styrket ut av det etterpå.

10. Faktisk så elsker jeg retten til å elske meg selv akkurat nå.

Dette innlegget er også postet i 0803

Reklamer

7 tanker om “Min takk

  1. …likevel. Det er ennå et stykke igjen. Det er ennå mer å kjempe for, ikke minst å ta vare på det som allerede er oppnådd. Det er ikke noen selvfølge at ikke pendelen svinger tilbake.

  2. Så flott innlegg!!

    Og så¨befriende å lese om feminisme med positivt fortegn! Det er vel unødvendig å si at jeg er helt enig med du 😉

  3. @Saltkråkan min – det er unødvendig ja, men allikevel en herlig bekreftelse på det vi allerede vet. Du och jag….

    Feminisme fra Wiki: «Feminisme er et samlebegrep for sosiale, filosofiske og politiske teorier om kvinner og kvinners rettigheter. Feminister jobber for å fremme like rettigheter og muligheter for alle, uavhengig av vedkommenes kjønn eller legning. Ordet feminisme stammer fra det latinske ordet femina, som betyr kvinne»

    Jeg liker at kampen handler om like rettigheter uavhengig av kjønn og legning – det føler et ansvar med å tenke slik – et ansvar for begge kjønnenes likeverd 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s