En fornemmelse av vår

Dagen starter med en deilig fornemmelse i hele kroppen. Det er onsdag og jeg skal på kveldsvakt. Allerede i det jeg våkner av sollyset gjennom gardinen, kjenner jeg det: Våren er her!

Etter kalenderen å dømme har det vært vår i flere uker allerede. Været og kalenderen har ikke kommet til enighet. Sol og lune vinder har latt vente på seg. Snøen har ligget tung og skitten. Det har vært grått og mørkt, og jeg kan ikke huske at jeg noensinne har lengtet sterkere etter vårlyset.

I morges, før jeg stod opp, lå jeg under sovevarm dyne og lyttet til fuglesangen. Det var som om noen hadde bestemt:

Fra i dag folkens – fra i dag skal sangen stemmes i en lysere tone! I dag er det vår.

Etter en lang stund på badet, bestemmer jeg meg for en bytur før jobb. Jeg velger tynne, men vårlige strømper under den nye kjolen i sterk turkis. Den er lett utringet og jeg velger en enkel sort jakke over. Støvlettene jeg kjøpte for noen uker siden, skaper en helhet som gjør meg tilfredshet.

Den forunderlige fornemmelsen sitter fortsatt i kroppen der jeg beveger meg gjennom bygatene. Jeg stanser hist og her. Butikkvinduer er en underlig oppfinnelse forresten. Først og fremst gir de oss et innblikk i butikkens vareutvalg. Dernest – om man plasserer seg riktig – viser de også gaten og livet utenfor.

Jeg merker blikkene mens jeg går. I butikkvinduet får jeg anledning til diskret å kikke tilbake. Nå kan jeg endelig se hvem det er som mer eller mindre åpenlyst kikker etter meg. I vinduene ser jeg menn som med tydelige blikk fanger kvinnen med de tynne strømpene og den turkise kjolen. De grådige blikkene som fanger kvinnen ved siden av meg – hun i den røde vårfrakken med knytting i livet. Mon tro om de er sultne etter en lang vinter i ugjennomtrengelig innpakning?

Jeg ser menn på handletur med kone og barn. De fleste av dem kikker svært diskret og skjult – som om konene for alt i verden ikke må oppdage at det finnes andre kvinner som er verdt et vårlig blikk. Konene selv later som de ikke ser de andre kvinnene. Vi er usynlige der vi – uvisst av hvilken årsak – beveger oss alene, lette og ledige rundt i byens gater. Surheten derimot – og kan hende sjalusien-  er der.

Noen av familiene ser trøtte, sure, bleke og kalde ut der de haster avgårde i vårsolen. Som om solen aldri skinner akkurat der de går, er de fortsatt innpakket i vintertøy. Kanskje de slettes ikke har tid til å merke solen – ei heller fornemme våren?

I et langt øyeblikk tenker jeg at det er synd på både menn og koner. Saktens kan jeg også forstå hvorfor mennenes blikk automatisk følger de andre kvinnene. De som har hørt vårens forlokkende toner. Jeg tar meg selv i å tenke på hvor mye deiligere dagen deres ville ha vært om de lot seg vekke. Om de fulgte solens bud og fant frem vårklærne. Om de lot solen trenge igjennom for å varme kropp og sjel.

Med litt hell vil forfornemmelsene gi dem lyst til å se ordentlig på hverandre. Lyst og overskudd til å se hverandre i det herlige lyset våren bringer med seg. Kanskje lar de seg friste av sin utkårede. Barna vil også fornemme. Straks vil handleturen gjøres om til en suksess fremfor et kaos med surhet og stress.

fortauskafe1Tankene blir avbrutt av en venninne. Det er lenge siden vi har sett hverandre. Klemmen er lang og inderlig. Vi velger det opplagte stedet; fortauskafeen ved torvet. Her nyter vi våren over en glovarm latte. Vi lar solen bryte igjennom – vel vitende om at vi blir sett, betraktet og vurdert.

Det er like vidunderlig hvert år – å la seg fylle av vårens fornemmelser…

Reklamer

7 tanker om “En fornemmelse av vår

  1. Jeg tror forresten av vårfølelsen blir ekstra sterk nå som vi har hatt en skikkelig vinter. Forandringene blir større og tydeligere, og setter sterkere følelser i oss 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s