Å være i en tekst

Kan du kjenne igjen følelsen av plutselig å forsvinne fra nuet, for så å finne deg selv igjen i en tekst?

Det kan helt sikkert være vanskelig for en utenforstående å forstå. Faktisk kan det noen ganger fortone seg vanskelig selv for eieren av teksten å forstå. For ikke å glemme, det kan være høyst upassende at det skjer.

Det kan nemlig arte seg slik at en tekst plutselig oppstår – uavhengig av hvor jeg er. Alt rundt meg blir stående stille når ordene plutselig danner setninger og setningene plutselig gir mening. Noen ganger dannes ordene for så å bli til setninger uten åpenbar betydning. Tenk, «ingen betydning» eksisterer også i et kreativt sinn. Alt må ikke alltid ha en dypere mening. Noen ganger er det av minst like stor betydning det å kunne fundere på- og leke med ordene. På den måten kan jeg kan forsvinne og gi meg selv anledning til å være borte en liten stund.

Det er ikke alltid at det kreative sinnets eier er oppmerksom på verdien av det kreative aspektet i sin lek med ord, og det kan også være vanskelig å forstå for dem som bivåner prosjektet. Noen ganger vil nemlig det kreative sinnet la seg utfordre og gjøre ordene om til lek og prosjekter som til alt overmål kan vise seg å bli svært suksessfulle. Men også disse prosjektene må ivaretas omhyggelig for ikke å forsvinne og bli til ingenting. Det kreative sinnet er sensitivt og svært sårbart i forhold til forstyrrende elementer som åpenbarer seg i ulike kamuflerte variasjoner.

header1Det kan i sannhet være en belastning å befinne seg i en tekst som er omgitt av forstyrrende elementer. Når jeg forsvinner i en tekst, ønsker jeg å få lov til å forsvinne uten at det oppfattes som truende eller skummelt for omgivelsen. Jeg må helst ikke under noen omstendighet rykkes ut av denne verdenen. Min verden – som er full av ord og funderinger som blir til setninger. Om et ordprosjekt er i fokus, kreves det nemlig arbeid – et helt spesielt og verdifullt arbeid. Slik det må være, om ordene skal skrives ned i det som skal bli et vellykket prosjekt. Forøvrig; et kreativt sinn tar gjerne en sjanse og lar seg utfordre, selv om det ikke alltid ender opp slik det var tenkt…

Når et kreativt sinn først får den plassen det trenger for å utfolde seg, kan det avstedkomme at de vakreste tanker og ord spinnes sammen med følelser og fornøyelser. Det er av vesentlig betydning at det skapes rom for ordene slik at de får fritt leide til å utfolde seg.  Om ikke, kan de raskere enn man aner, begi seg ut på en forunderlig reise som selv for et kreativt sinn kan være en belastning. Ordene skal passe sammen, må vite. De skal gi mening og forme seg til en tekst som blir skrevet til en ganske spesiell mottaker. Teksten må passe mottageren for å ha en verdi. Et kreativt univers er unikt, og det å finne ord som passer, er en ganske spesiell – og noen ganger krevende – evne å være i besittelse av.

Om man er heldig å være velsignet med en slik nådegave, kan den – ikke rent sjelden – bære frukter også for andre. Man kan faktisk lære noe av tekster og man kan selvsagt la være – om det er det man vil. Det er sjelden mulig å forbrede seg fullt og helt på hvordan en tekst vil forme seg. I blant kan det fortone seg et mer nyansert bilde av teksten enn man først hadde trodd. Man kan fundere, leke med og endre underveis. Et kreativt sinn har ofte evne til å kunne forestille seg den verdenen som teksten beveger seg inn i og omhandler. Jeg liker å leve meg inn i denne verdenen.

Jeg mistenker dessuten at tekstene ofte selv velger sin eier. Dessuten at jeg som eier egentlig ikke har så mye jeg skulle ha sagt, selv om jeg til en viss grad kan velge å ignorere impulsene og la være følge opp ordene som kommer. Når jeg forfølger en tekst, kreves det ofte en helt spesiell innlevelse. En innlevelse som ofte fortoner seg som en spennende reise til et nytt og fargestrålende univers. Der finnes utallige berikende forum, hvor teksten kan inneholde alt det som ikke nødvendigvis eksisterer i min virkelige verden. Et sted å flykte til for å leve ut lidenskap.

Å være i en tekst kan være berusende og det mest vidunderlige av alt.

Reklamer

4 tanker om “Å være i en tekst

  1. Når leseren av teksten bergtas og blir borte i en tekst, hvor ønsket er at den aldri tar slutt. Da har forfatterens kreative sinn brukt sin magi..

    Som du så ofte gjør min vakre venn 🙂

  2. Anders!

    Takk for lenke til et nydelig og inspirerende klipp 🙂
    Jeg kjenner meg svært godt igjen etter en fase med skrivesperre. Ikke på grunn av mangel på ord; men fordi jeg ikke hadde tid til å bearbeide dem, fange dem osv. Heretter skal jeg «ta en Tom Waits» når ord of temaer slår ned i meg på besynderlige tidspunkt – noe som skjer ikke rent sjelden.

    Takk, igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s