Delara Darabi ble henrettet i dag

delara_darabDelara Darabi ble henrettet i morges, 1.mai, mens det internasjonale samfunnets øyne var rettet mot sin egen navle i anledning feiringen av May Day.

Hverken Delaras familie eller hennes advokat, ble varslet om henrettelsen – noe som er stikk i strid med iransk lovgiving som krever 48 timers varsel. Dessuten var henrettelsen i strid med iranske myndigheters lovnader om at henrettelsen – etter sterkt internasjonalt press – var utsatt i to måneder.

Jeg har siden morgentimene fulgt saken på nært hold gjennom Twitter, og har med vantro registrert at norske medier ikke plukket opp saken før det hadde gått nær 5 timer. Da var VG-nett den første nettavisen til å rapportere om hengningen. I mellomtiden ble vi foret med viktige nyheter som at Jens Stoltenberg skulle holde 1.mai-tale i Slemmestad og at KRF, på sitt landsmøte, har besluttet å gå inn for å reversere ekteskapslovgivningen.

Omtrent samtidig, på et hemmelig sted i Iran: En ung kvinne roper helt til det siste at hun er uskyldig dømt – mens et av offerets familiemedlemmer legger løkken rundt halsen hennes.

I sterk kontrast til Barnekonvensjonens intensjoner – som Iran (i motsetning til USA og Somalia) har signert – sitter det anslagsvis 150 mindreårige i iranske fengsler. De kan henrettes når som helst mens vi, på forsiden av tv2nyhetene.no, kan lese at navnet Orgasmens Madonnas kyrka strider mot god sedvane og derfor stoppes av kammarretten.

Les mer om saken hos Amnesty og i Jarle Pettersons blogg Insignificances som var initiativtakeren til Bloggkampanje for Delara.

Amnesty vil ta initiativ til protestaksjoner over hele verden førstkommende onsdag. I Norge vil vi aksjonere foran den iranske ambassaden. Ta med deg venner og barn og møt opp!

Reklamer

9 tanker om “Delara Darabi ble henrettet i dag

 1. Hei, Det er forferdelig deprimerende at Delara ble henrettet i dag tidlig. Vi sørger i dag. Amnesty vil ta initiativ til protestaksjoner over hele verden førstkommende onsdag. I Norge vil vi aksjonere foran den iranske ambassaden. Vi håper alle som har engasjert seg i hennes sak vil være med på denne markeringen. Mer informasjon kommer over helgen. Mvh Randi i Amnesty

 2. Tilbaketråkk: Delara Darabi (22) hengt i dag | Insignificances på norsk

 3. Om og om igjen leser jeg om at slike ting skjer – og likevel klarer jeg ikke egentlig å fatte det. Jeg tror det må være fordi det er for forferdelig, mitt hode nekter, vil ikke ta det inn.

  Men takk for at du protesterer, at du skriver om det mange føler, men ikke klarer å sette ord på.

 4. Blir så utrolig trist når jeg tenker på denne saken. Jeg skjønner din vrede over at norske medier fokuserer på overfladiske ting i stedet for, men jeg forstår samtidig at vi ikke klarer å ta allverdens problemer inn over oss.
  Men verden ble et litt mindre hyggelig sted å leve i dag 😦

  • Vet du, Morten, jeg også forstår det – og det er egentlig bra at vi ikke klarer å ta inn alt det vonde som skjer andre steder i verden. Da ville vi ikke klart å glede oss over alt det som faktisk er bra. Og det har man faktisk rett til, uten å ha dårlig samvittighet.

   Men, noen ganger så kjenner jeg blir ekstra truffet – som av Delara-saken. Det ble plutselig helt absurd å sitte og lese om alskens overfladiske ting – men som egentlig er viktige på sin måte, fordi de også er på å skape helheten rundt oss.

 5. Hei Curly,

  Takk for din kommentar på min blogg. Som jeg skrev i bloggen skal vi demonstrere utenfor den iranske ambassaden onsdag 5. mai (jeg kom visst i skade for å skrive 4. i bloggen). Jeg håper du sprer denne opplysniingen og kommer.

  John Peder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s