Der tankene er tollfrie

Disse ordene ble til med Chillout in Paris på øret mens vakkert vinterlandskap i begynnende skumring passerte mitt slørete blikk. I baksetet satt trøtte barn og så film, slitne etter en hyggelig og høytidelig nyttårsfeiring i Gøteborg. Mens jeg satt slik og fordøyde inntrykkene fra det intense året som har gått, slo det meg atter en gang hvor forskjellige vi mennesker er. Noen lever for konstant action, small talk og oppmerksomhet. Jeg lever for stedet der tankene er tollfrie: Den livsnødvendig stillheten som gir energi, overskudd  – og som gjør meg hel.

Stillheten finner jeg gjerne i en god bok av den typen som bringer meg til et sted hvor tiden opphører og sansene og fantasien forenes. Der hvor stemningen i ordene som fyller boken gir meg gåsehud og får luktene som beskrives til å rive i nesen. Den forførende stillheten i en altoppslukende bok som lar meg kjenne en inderlig tilfredshet over perfekt sammensatte setninger – uten avbrytelser med støyende snakk om ingenting.

Å lytte, skrive og elske til stillheten som finnes i god musikk gir overskudd og ro i sjela. Det skjer når rytmer og toner blander seg sammen med lange tankerekker, som i blant trenger hvile før de modnes og blir til ord. Tanker, som i sin lengsel og inderlighet får anledning til å bevege seg fritt, lekent og nært. Som når hofter beveger seg uplanlagt og perfekt i takt til en sexy melodi. Da blir ord og toner til bilder som ikke enser begrensningene det invaderende snakket om ingenting vanligvis skaper.

Pussig, kanskje – at jeg som påberoper meg et lidenskapelig forhold til stillhet, velger å gjøre meg synlig gjennom høylydte og sterke meninger. Sannheten er at jeg mesteparten av tiden er det jeg alltid har vært – en dagdrømmer av rang. En som mest av alt søker, dyrker og nyter den livsnødvendige stillheten. Stedet der tankene er tollfrie og det er nok bare å elske og være til.

Reklamer

5 tanker om “Der tankene er tollfrie

 1. Kjære deg.
  Jeg har hatt en hel dag bare til meg selv. Jeg burde sikkert ha gjort en masse både her og der. Jeg har surret og rotet rundt i en, for meg, ganske ny verden. Det har ikke vært bortkastet tid. Jeg aner ikke hvordan jeg dumpet innom bloggen din, og er livredd for at jeg skal miste den igjen. Jeg er så berørt av det meste av det du skriver. Fortellingen din fra Trefoldighetskirken er betagende, viktig og vakker.
  Endelig en blogg som tar for seg det livet dreier seg om: Mennesker, i alle former og tilstander. Og relasjoner til mennesker, i alle former og tilstander.
  Takk!
  I’ll be back. Og godt nytt år, fra Gunnhild

  • Kjære Gunnhild,

   og velkommen til bloggen min. Takk for varm og svært hyggelig kommentar. Jeg blir alltid glad når jeg oppdager at folk kan relatere seg til, og forstår det jeg skriver om. Dessuten ble jeg glad for at du ved å legge igjen denne kommentaren lot meg få oppdage bloggen din. Jeg er en av mange som har lest boken din Idas dans. En inspirerende og vakker bok – om kjærlighet og mot til å leve.

   Gleder meg til å følge bloggen din, og håper vi møtes igjen både i din og min.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s